Vad är cancer i brösten, bröstcancer?

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor i Sverige. Sjukdomen drabbar 7 000 kvinnor varje år. Bröstcancer bildas ofta i mjölkgångarna eller i körteln där mjölken bildas. I sällsynta fall kan den även uppstå i bindväven mellan bröstkörtlarna. De flesta blir friska efter behandling om bröstcancern upptäcks i tid.

Vilka är symtomen på bröstcancer?

Bröstcancer visar sig ofta i form av  knöl i bröstet eller armhålan. Knölen är ofta hård och kan antingen vara öm eller inte ömma alls. Indragen bröstvårta är ett annat symtom liksom läckande, klar eller blodig vätska från bröstvårtan. Man kan också få ett sår på bröstet som inte läker, och som uppstått utan att man skadat sig. Många blir också trötta och nedstämda.

Vilka behandlingar finns för cancer i brösten?

De flesta som får bröstcancer opereras. Ingreppet kompletteras ofta med strålning,  behandling med cytostatika och andra läkemedel. Socialstyrelsen rekommenderar hälsoundersökning med mammografi för kvinnor mellan 40 och 74 år. Men här skiljer det sig mellan landstingen,  en del kvinnor kallas till regelbunden mammografi redan från 40 års ålder, andra från det år de fyller 45 eller 50 år. Alla kvinnor uppmanas också att själva undersöka brösten en gång i månaden för att upptäcka eventuella ”knölar” i tid. Kvinnor som har en starkt ökad ärftlig risk för bröstcancer kan få brösten bortopererade i förebyggande syfte.

 

Inlägget Bröstcancer dök först upp på Vård.se.