Allmänt

Cancer börjar när celler i kroppen börjar växa ur kontroll. Celler i nästan vilken del av kroppen som helst kan bli cancer och sprida sig till andra delar av kroppen. För att lära dig mer om hur cancer börjar och sprids, se Vad är cancer?

Wilms tumör (även kallad nephroblastoma) är en typ av cancer som börjar i njurarna. Det är den vanligaste typen av njurcancer hos barn. Tumören är döpt efter Max Wilms, en tysk läkare som skrev en av de första medicinska artiklarna om sjukdomen 1899.

Wilms tumör är sällsynt och förekommer hos ca 1 på 100 000 barn. Tillståndet utgör cirka 5 % av alla cancersjukdomar hos barn. Varje år får mellan tio och femton personer diagnosen i Sverige. Nästan 90 procent blir bra efter behandling. Tumören förekommer oftast i en av njurarna, men kan ibland sitta i båda njurarna hos yngre barn.

Symtom

Det mest förekommande symtomet är en knöl eller utbuktning på barnets mage. Knölen gör ofta inte ont men känns tydligt. Det tar ofta lång tid innan man får symtom och därför kan tumören vara stor när den upptäcks.

En del barn har magsmärtor, feber och kräkningar. Blod i urinen förekommer i sällsynta fall.

Inlägget Wilms tumör dök först upp på Vård.se.